Personal Data Notice

Notice on Personal Data

The Amtel Group of Companies is currently taking anexercise to comply with the Personal Data Protection Act 2010 (“Act”), which is an Act, passed by the Malaysian government to regulate the processing of personal data in a commercial transaction. To comply with the Act, we are required to manage the Personal Data that we collect from you.

During the course of dealings between you and AmtelHoldings Berhad Group of Companies, our associated companies and/or our authorized resellers (collectively referred to as “we”, “us” or “our”), you will be requested to provide orhas provided to us your Personal Data to be collected, used and processed in order for us todeliver the necessary notices, services70-457and/or products in connection with our business. These are relevant in connection with our business process, execution, including delivery of notices, services and/or products, client relationship management, planning purposes in connection with future products, new product launches and events including promotional events with our affiliated70-458 companies and business partners within our product offerings.The following discloses our information gathering and dissemination practices:

1. The Information We Collect
The Personal Data you provide will be collected, used and otherwise processed by us, amongst others, for the following purposes (“Purposes”):

  • For registration of a user account with us;
  • To complete transactions with you, manage and verify your products warranty or membership of our customer loyalty scheme or any other programs where applicable;
  • To be used for internal record keeping;
  • To provide you information about our products and/or services;
  • To obtain feedback and/or conduct surveys in relation to our products and/or services;
  • To direct market to you;
  • To understand and analyse our sales, your needs andpreferences in respect of our products and/or services;
  • To develop, enhance, market and provide products and/or services to meet your needs;
  • To provide you with notices of our events;
  • To enable you to participate in promotions and contests;
  • To provide you warranty for the products and/or services and process exchanges or product returns;
  • To send you updates and/or new product and/or service releases;
  • To send you news and event updates, rewards and promotions, and other privileges;
  • To improve our services;
  • To respond to requests or complaints;
  • To comply with any legal or regulatory requirementsrelating to our provision of services and products and to make disclosure under the requirement of any applicable law, regulation, direction, court order,by-law, guideline, circular, code applicable to us; and
  • Such other purposes relevant to the products and/orservices provided by us.

The Personal Data collected (whether online or otherwise) and processed by us may include but not limited to the following information:-

  • Name, job title and company name;
  • Age, gender, date of birth, national registration identity card number, passport number;
  • Race, ethnic origin, nationality;
  • Contact information including address, email address and phone number;
  • Marital status, details of spouse, parents and/or children, income range, details of employment; and
  • Such other relevant information to enable us to provide you our services and information of our products and/or services.

2. Impact resulting from failure to supply Personal Data

The failure to supply such Personal Data will:

  • Result in us being unable to provide you with the notices, services and/or products requested;
  • Affect your ability to enter into any necessary agreement in relation to the purchase of our products and/or use our services; and/or
  • Result in us being unable to update you on our latest products, services, promotions, events and or launches.

3. Disclosure of your Information

We will keep your Personal Data confidential but you hereby consent and authorize us to disclose your personal data to the following parties, which may be located within or outside Malaysia, for reasons relating to the Purposes:-

  • Any person to whom we are required to do so by law or in response to a competent or government agency;
  • Our subsidiaries, associates, affiliates and/or members within our group of companies;
  • Our joint venture partners and/or business partners;
  • Government agencies, statutory authorities and industry regulators
  • Our auditors, consultants, accountants, lawyers or other financial or professional advisers; and
  • Our appointed service providers.

We will not otherwise disclose your Personal Data to any other parties without your consent. However we will always take reasonable steps to ensure that your information used by third parties is in accordance with these policies.

4. Security

Your Personal Data shall be stored either in hard copies in our offices or in servers and will be operated and/or used either by us or our service providers. Any Personal Data supplied by you will be retained by our organization as long as necessary for the fulfilment of the Purposes stated above. We are constantly reviewing our procedures to protect your Personal Data from unauthorized access, accidental loss and/or destruction through the use of appropriate technology and internal procedures.

Please be aware that communications over the Internet, such as e-mails/instant chat services etc, are not secure unless they have been encrypted. We will not accept responsibility for any unauthorized access or loss of Personal Data that is beyond our control.

5. Changes to these Policies

We will keep these policies under review and changes may be made from time to time at our discretion without prior notice. We advise that you check this Personal Data policy which is available in our websites on a regular basis.

6. Access and Correction of Personal Data

You may at any time access, correct or update your Personal Data given by signing-in and/or editing your personal profile in our Websitewhere applicable. Alternatively, any such requests in relation to your Personal Data maybe submitted to us by written request via:-

Designated Contact Person Customer Care Executives
Mailing Address No. 7, Jalan PJS 7/19
Bandar Sunway
47500 Subang Jaya
Selangor Darul Ehsan
Fax No. +603 – 5632 3219
Email Address customercare@amtel.com.my

Any inquiries or complaints with respect to your Personal Data should also be channeled to the above. Your request is subject to the provisions of Personal Data Protection Act 2010 and we shall take all necessarymeasures to give effect to such correction(s).

7. Your Consent & Withdrawal of Consent

In the event that you do not approve of our use of your Personal Data for any other purpose apart from the purpose for which your information was provided to us, you may inform us of this by writing to us at customercare@amtel.com.my and we shall take all reasonable efforts to comply with your request.

We trust that you will consent and agree to the terms above with respect to the processing of your Personal Data by us. If we do not receive any response from you on the above, we shall assume that you are agreeable to the same.

This notice on Personal Data is issued in both English Language and Bahasa Malaysia. In the event of any inconsistencies between the English version and the Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail.

Notis Tentang Data Peribadi

Kumpulan Syarikat Amtel sedang mengamalkan pematuhan terhadap Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”), yang mana merupakan Akta yang diluluskan oleh kerajaan Malaysia bagi mengawal selia pemprosesan data peribadi dalam transaksi komersial. Bagi mematuhi Akta ini, kami dikehendaki menguruskan Data Peribadi yang kami kumpulkan daripada anda.

Sepanjang anda dan Kumpulan Syarikat Amtel HoldingsBerhad berurusan, syarikat sekutu kami dan/atau wakil penjual kami yang sah (secara kolektif dirujuk sebagai “kami”, “kita” atau “(milik) kami”, anda akan dikehendaki memberikan atau telah pun memberikan kepada kami Data Peribadi anda untuk dikumpulkan, digunakan dan diproses bagi membolehkan kami menyampaikan notis, perkhidmatan dan/atau produk yang perlu yang berkaitan dengan perniagaan kami. Ini adalah berkaitan denganproses dan pelaksanaan perniagaan kami, termasuk penyampaian notis, perkhidmatan dan/atau produk, pengurusan perhubungan klien, tujuan perancangan berhubung produk akan datang, pelancaran produk baharu dan acara-acara termasuk acara promosi bersama syarikat gabungan dan rakan perniagaan kami dalam lingkungan penawaran produk kami. Perkara berikut mendedahkan amalan pengumpulan dan pengedaran maklumat kami:

1. Maklumat yang Kami Kumpulkan

Data Peribadi yang anda berikan akan dikumpulkan, digunakan ataupun diproses oleh kami, antara lain, untuk tujuan berikut (“Tujuan”):

  • Untuk pendaftaran akaun pengguna dengan kami;
  • Untuk melengkapkan transaksi dengan anda, mengurus dan menentusahkan waranti produk anda atau keahlian skim kesetiaan kami atau sebarang program lain jika berkenaan,
  • Untuk digunakan sebagai rekod dalaman;
  • Untuk memberi anda maklumat tentang produk dan/atauperkhidmatan kami;
  • Untuk mendapatkan maklum balas dan/atau menjalankantinjauan berhubung produk dan/atau perkhidmatan kami;
  • Untuk melakukan pemasaran terus kepada anda;
  • Untuk memahami dan menganalisis jualan kami, keperluan dan keutamaan anda berhubung produk dan/atau perkhidmatan kami;
  • Untuk membangunkan, meningkatkan, memasarkan dan menyediakan produk dan/atau perkhidmatan bagi memenuhi keperluan anda;
  • Untuk memberi anda notis tentang acara-acara kami;
  • Untuk membolehkan anda menyertai promosi dan pertandingan kami;
  • Untuk memberi anda waranti produk dan/atau perkhidmatan serta pertukaran proses atau pengembalian produk;
  • Untuk menghantar kemas kini dan/atau keluaran produk dan/atau perkhidmatan baharu kepada anda;
  • Untuk menghantar kemas kini berita dan acara, ganjaran dan promosi serta hak-hak keistimewaan lain kepada anda;
  • Untuk menambah baik perkhidmatan kami;
  • Untuk bertindak balas terhadap permintaan atau rungutan;
  • Untuk mematuhi mana-mana keperluan perundangan atauperaturan yang berkait dengan peruntukan perkhidmatan dan produk kami dan untuk membuat pendedahan di bawah keperluan mana-mana undang-undang, peraturan, arahan, perintah mahkamah, undang-undang kecil, garis panduan, edaran, kod yang berkenaan dengan kami; dan
  • Tujuan sedemikian lain yang berkaitan dengan produkdan/atau perkhidmatan yang disediakan oleh kami.

Data Peribadi yang dikumpulkan (sama ada secara dalam talian atau sebaliknya) dan diproses oleh kami mungkin termasuk tetapi tidak terhad kepada maklumat berikut:-

  • Nama, jawatan dan nama syarikat;
  • Umur, jantina, tarikh lahir, nombor kad pengenalan pendaftaran negara, nombor pasport;
  • Bangsa, kumpulan etnik, warganegara;
  • Maklumat kenalan termasuk alamat, alamat e-mel dan nombor telefon;
  • Status perkahwinan, butiran pasangan, ibu bapa dan/atau anak, julat pendapatan, butiran pekerjaan; dan
  • Maklumat berkaitan sedemikian yang lain bagi membolehkan kami memberi anda perkhidmatan dan maklumat produk dan/atau perkhidmatan kami kepada anda.

2. Kesan akibat gagal membekalkan Data Peribadi

Kegagalan membekalkan Data Peribadi sedemikian akan:

  • Menyebabkan kami tidak dapat memberi anda notis, perkhidmatan dan/atau produk yang diminta;
  • Menjejaskan keupayaan anda untuk memasuki mana-manaperjanjian yang perlu berhubung pembelian produk kami dan/atau penggunaanperkhidmatan kami; dan/atau
  • Menyebabkan kami tidak dapat memberi anda kemas kini tentang produk, perkhidmatan, promosi serta acara terkini dan atau pelancaran kami.

3. Pendedahan Maklumat Anda

Kami akan merahsiakan Data Peribadi anda tetapi anda dengan ini bersetuju dan mengizinkan kami mendedahkan data peribadi anda kepada pihak-pihak berikut, yang mungkin terletak di dalam atau di luar Malaysia, atas sebab yang berkait dengan Tujuan:-

  • Mana-mana individu kepada siapa yang dikehendaki berbuat demikian oleh undang-undang atau sebagai respons kepada badan kompeten atau agensi kerajaan;
  • Subsidiari, sekutu, anggota gabungan dan/atau ahli dalam kumpulan syarikat kami;
  • Rakan usaha sama dan/atau rakan kongsi perniagaan kami;
  • Agensi kerajaan, pihak berkuasa berkanun dan pengawal selia industri
  • Juruaudit, perunding, akauntan, peguam dan penasihat kewangan atau profesional lain; dan
  • Pembekal perkhidmatan yang kami lantik.

Kami tidak akan mendedahkan Data Peribadi anda kepada mana-mana pihak lain tanpa persetujuan anda. Namun, kami akan sentiasa mengambil langkah yang munasabah bagi memastikan maklumat anda digunakan oleh pihak ketiga menurut dasar-dasar ini.

4. Keselamatan

Data Peribadi anda akan disimpan sama ada dalam bentuk salinan kertas di pejabat kami atau dalam pelayan dan akan dikendalikan dan/atau digunakan sama ada oleh kami atau pembekal perkhidmatan kami. Mana-mana Data Peribadi yang dibekalkan oleh anda akan disimpan oleh organisasi kami selagiia diperlukan bagi memenuhi Tujuan yang dinyatakan di atas. Kami sentiasa menyemak prosedur kami bagi melindungi Data Peribadi anda daripada akses tanpa kebenaran, kehilangan yang tidak disengajakan dan/atau pemusnahan melalui penggunaanteknologi yang sesuai dan prosedur dalaman.
Sila ingat bahawa komunikasi melalui Internet, seperti perkhidmatan e-mel/sembang segera dll., adalah tidak selamat kecuali jika ia disulitkan. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang akses tanpa kebenaran atau kehilangan Data Peribadi yang di luar kawalan kami.

5. Perubahan kepada Dasar ini

Kami akan sentiasa mengkaji semula dasar ini dan perubahan mungkin akan dibuat dari semasa ke semasa atas budi bicara kami tanpa memberikan notis terlebih dahulu. Kami menasihatkan anda agar menyemak dasar Data Peribadiini yang boleh didapati di laman sesawang kami dari semasa ke semasa.

6. Akses dan Pembetulan Data Peribadi

Pada bila-bila masa anda boleh mengakses, membetulkan atau mengemas kini Data Peribadi dengan mendaftar masuk dan/atau mengedit profil peribadi anda di Laman Sesawang kami jika berkenaan. Ataupun, sebarang permintaan sedemikian berhubung Data Peribadi anda boleh dihantar kepada kami melalui permintaan bertulis kepada:-

Orang Hubungan yang Ditetapkan Eksekutif Penjagaan Pelanggan
Alamat Surat-Menyurat No. 7, Jalan PJS 7/19
Bandar Sunway
47500 Subang Jaya
Selangor Darul Ehsan
No. Faks +603 – 5632 3219
Alamat E-mel customercare@amtel.com.my

Sebarang pertanyaan atau rungutan berhubung Data Peribadi anda harus disalurkan kepada individu di atas. Permintaan anda tertakluk kepada peruntukan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 dan kami akan mengambil semua langkah yang perlu bagi melaksanakan pembetulan sedemikian.

7. Persetujuan Anda & Penarikan Balik Persetujuan
Sekiranya anda tidak bersetuju kami menggunakan Data Peribadi anda untuk sebarang tujuan selain daripada tujuan awal untuk apa maklumat anda diberikan kepada kami, anda boleh memberitahu hal ini kepada kami dengan menulis e-mel kepada kami dan menghantarkannya ke customercare@amtel.com.my. Kami akan berusaha sedaya upaya untuk mematuhi permintaan anda.
Kami percaya bahawa anda akan mengizinkan dan bersetuju dengan terma di atas berhubung pemprosesan Data Peribadi anda oleh kami.Sekiranya kami tidak menerima sebarang respons daripada anda berhubung perkara diatas, kami akan mengandaikan bahawa anda bersetuju dengannya.
Notis tentang Data Peribadi ini dikeluarkan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat percanggahan antara versi BahasaInggeris dan versi Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan diutamakan.